"Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és enni adunk neki, akkor az soha nem fog megharapni. Ez a különbség a kutya és az ember között."

- Mark Twain -


kutya

 

"Nem számít milyen kevés pénzed vagy tulajdonod van. Ha kutyád van, gazdag vagy."

- Louis Salin -


Ha kutyád van, gazdag vagy.

 

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak. "

- Carol Bigley -


Az emberek

_

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt akik gonoszságot követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik."

- Albert Einstein -
 

 


Információk, felhívások

LE A LÁNCCAL!!! – AZ „ÚJ” ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNY

A Kormány 41/2010. (II. 26.) rendelete A kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról, 3.§ (2) pontja és a 4.§ (2) a) pontja (Magyar Közlöny 2010. évi 27. szám)

Nem elég szörnyülködni, ha az ember lát egy rövid láncon tartott kutyát, esetleg fedél sincs a feje fölött (nem beszélve a vashordóhoz kötött kutya szomorú látványára)vagy étlen szomjan, tűző napra van kikötve, tenni is kell érte, hogy mindez megváltozzon!
Az állatokkal szembeni elítélendő magatartásnak csak akkor lesz eredménye, ha nem csak mi, „hivatásos” állatvédők, hanem a civil lakosság is fellép a nem megfelelő állattartással szemben.
Az Állatvédelmi Törvény módosítása már lehetőséget ad, hogy közösen kivívjuk, úgy tartsanak állatot, hogy jólétét biztosítsák. Minden állampolgár feladata, hogy az alábbi törvény módosításnak érvényt szerezzük az állatok érdekében! (És itt elsősorban a tartási körülményekre gondolunk..)
Végre van jogalap, hogy a jegyzőket, mint állatvédő hatóságot, bombázzuk a bejelentésekkel, mely szerint nem az előírtaknak megfelelő körülmények között tartják pl. a kutyákat. Ebben a civil lakosság segítségét is kérjük, mert csak együttes erővel lehet elérni az állatok megfelelő, hozzájuk méltó körülmények közötti tartását. Nem elég csak felháborodni, tenni is kell a változásért, ne fordítsuk el a fejünket, ne legyünk cinkosok!

2010.07.01-én lépett életbe az Állatvédelmi Törvény végrehajtási rendeletének 41/2010. (II. 26.) az a része, amely elrendeli, hogy eladni, vagy tulajdonjogát bármilyen módon átruházni - örökbe adás, ajándékozás - csak mikrochippel ellátott kutyát lehet. A rendelet mindenkire vonatkozik, gyepmesterekre, állatvédőkre épp úgy, mint bármely állampolgárra. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak azt a kutyát nem kell chipezni, amelyik a jelenlegi gazdájánál marad, illetve a kölykök közül is csak azoknak nem kötelező a chip, akit a gazda megtart.A rendelet másik fontos részét képezi a kedvtelésből tartott állatok tartási körülményeinek szabályozása. Az ilyen állatok tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy az állat fajára jellemző mozgási igényét ki tudja elégíteni. Lófélék és EB esetében a mozgási igény az állat mozgatása útján is kielégíthető, azonban esetükben is törekedni kell az olyan tartási módra, amely lehetővé teszi az állat kedve szerinti mozgását.

TILOS:

• ebet tartósan 10 m2-nél kisebb területen tartani;
• ebet huzamosabb ideig 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve tartani;
• patás állatot és ebet állandó jelleggel kikötve tartani!

Ebek csoportos tartása esetén pedig egyedenként legalább 6m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani!

TOVÁBBI FONTOS ELŐÍRÁSOK:

• A kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.
• Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.
• A kedvtelésből tartott állat tartója köteles az állat életfeltételeinek kialakítása és a tartása során: a) az adott faj viselkedési és szociális igényeit is figyelembe venni,
b) az állatot a fajának (fajtájának), korának, fiziológiai állapotának és tartási céljának (használatának) megfelelően olyan takarmánnyal ellátni, amely annak jólétét szolgálja.

Rajtunk múlik, eljut-e mindenkihez a hír, hogy kutyát nem lehet folyamatosan, rövid láncon ill. fedél nélkül tartani!!

 

 

 

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik. "

- Anatole France -


Amíg meg nem...

 

"A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast."

- Jack London -


A kutya nemesebbé teszi...

 

"Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak. "

- Peter Bamm -


Ameddig...

_

„A kutyád bármikor kész életét áldozni érted. És te őérte?”

- Konrad Lorenz -


Amíg meg nem...

Keresés