"Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és enni adunk neki, akkor az soha nem fog megharapni. Ez a különbség a kutya és az ember között."

- Mark Twain -


kutya

 

"Nem számít milyen kevés pénzed vagy tulajdonod van. Ha kutyád van, gazdag vagy."

- Louis Salin -


Ha kutyád van, gazdag vagy.

 

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak. "

- Carol Bigley -


Az emberek

_

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt akik gonoszságot követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik."

- Albert Einstein -
 

 


KILENC OK, AMÉRT HÁZIÁLLATOT TARTANI EGÉSZSÉGES

Sokan pont egészségügyi okokból, gyerekek miatt nem vállalnak házi kedvencet, holott sokkal jobb hatással vannak egészségünkre - és a gyerekekére is -, mint gondolnánk!
1. Okosabb gyerek
Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák nagyban segítik a gyerekeket az olvasásban. Egy kaliforniai orvostudományi egyetem tanulmánya - melyben gyerekek gyakorolták az olvasást hangosan a kutyáiknak - kimutatta, hogy házi kedvencük jelenlétében sokkal folyékonyabban olvasnak, mivel nyugodtabbnak érzik magukat, mint szülő vagy tanár jelenlétében. Továbbá az Amerikai Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai Társaság szerint a háziállatok segítik a gyerekek non-verbális kommunikációs képességeit, sőt, azoknak a gyerekeknek, akik állattal nőnek fel, magasabb az IQ-juk, és az érzelmi intelligenciájuk is.
2. Kisebb esély az asztmára és az allergiára
Ellentétesnek tűnhet, mégis bizonyított tény, hogy ha macskával vagy kutyával nő fel a gyerek, valójában kisebb valószínűséggel lesz asztmás vagy allergiás. Ezeknek a gyerekeknek edzettebb az immunrendszerük, és könnyebben gyógyulnak ki légúti megbetegedésekből is, valamint sokkal kevésbé hajlamosak állatszőr és egyéb allergiákra.
3. Segítenek ellenőrizni a vércukorszintet
Sok más dolog mellett a terápiás kutyákat arra is be lehet tanítani, hogy érzékelje a gazdája szervezetében végbemenő kémiai változásokat, így például a vércukorszint változását is. Egyes iskolák kifejezetten úgy képezik a kutyákat, hogy a cukorbeteg emberek segítségére legyen, és ugatással jelezze a gazdának, ha ideje ellenőrizni az inzulinszintjét.
4. Megmozgatnak
Egyszerű: a kutyáknak szükségük van rá, hogy eleget mozogjanak, fussanak a szabadban, és ehhez kell a gazdi is. Egy ausztrál felmérés bizonyította, hogy azok a gyerekek és felnőttek, akiknek kutyájuk van, sokkal aktívabbak, mint az állat nélküli családok. Sőt, a kutyatartók között jóval kisebb az elhízottak aránya is!
5. Megnyugtatják az autista gyereket
Kanadában végeztek egy kutatást autista gyereket nevelő szülőkkel együtt, és bebizonyosodott, hogy a képzett, terápiás kutyák jelenlétében sokkal kevesebb viselkedési probléma merült fel az autista gyermekeknél.
6. Jót tesznek a mentális egészségnek
Felejtsd el a jógát! A mentális egészségednek már az is bőven jót tesz, ha van egy kis szőrmókod, akinek gondját viselheted! A felelősségtudat érzése kordában tartja a depressziós érzéseket is, sőt állatok társaságában csökken a felgyülemlett stressz is. New York-i pszichiáterek rámutattak arra a tényre, hogy a komoly mentális problémával küzdők rehabilitációjához nagyban hozzájárul egy háziállat tartása.
7. Jót tesznek a szívednek
Bizony ezt is bebizonyították Amerikában, hogy a kutyatulajdonosok kevésbé hajlamosak magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, és szívbetegségekre. Például a macska gazdik 60%-a kevésbé hajlamos szívrohamra, 70%-uk pedig bármilyen egyéb kardiovaszkuláris betegségre, mint macskátlan társaik.
8. Kiszagolják a katasztrófákat
Köztudott, hogy a kutyák szaglása ezerszer érzékenyebb, mint az emberé, nem hiába használják őket narkotikumok vagy robbanóanyagok felderítésére. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyáknak van egy elektromágneses érzékük, amivel megérzik a földmozgásokat és rezgéseket, s amitől hazatalálhatnak még nagy távolságokból is.
9. Az idősebbeknek is segítenek
Megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg. Gyorsabban kilábalnak a betegségekből, és összességében tovább élnek, mint magányos társaik. Egyes krónikus betegségeknél, ahol egyéb terápia nem jöhet szóba a kiegyensúlyozott életmód részeként, a társállat jelenléte lényegesen könnyebbé teszi a betegség kézbentartását.
 

 

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik. "

- Anatole France -


Amíg meg nem...

 

"A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast."

- Jack London -


A kutya nemesebbé teszi...

 

"Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak. "

- Peter Bamm -


Ameddig...

_

„A kutyád bármikor kész életét áldozni érted. És te őérte?”

- Konrad Lorenz -


Amíg meg nem...

Keresés