"Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és enni adunk neki, akkor az soha nem fog megharapni. Ez a különbség a kutya és az ember között."

- Mark Twain -


kutya

 

"Nem számít milyen kevés pénzed vagy tulajdonod van. Ha kutyád van, gazdag vagy."

- Louis Salin -


Ha kutyád van, gazdag vagy.

 

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak. "

- Carol Bigley -


Az emberek

_

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt akik gonoszságot követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik."

- Albert Einstein -
 

 

Hasznos tudnivalók a mikrochip-ről!
2012. augusztus 1-jén lépett hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) Kormányrendelet legújabb módosítása, mely változás leginkább az ebtartókat érinti.

2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel történő megjelöléséért EGYSZERI, legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos ebadatbázisba való regisztráció díját is.


Mit kell tudni a kutyák mikrochipes megjelöléséről?

Mennyire biztonságos a mikrochip az állat számára? Nem okoz ez később problémákat az állatnak?

A mai ismereteink szerint a chip nem veszélyes, és nem okoz semmilyen káros hatást. Maga a mikrochip egy teljesen szövetbarát üvegkapszulában van, ami nem izgatja a környező szöveteket, és a szervezet sem löki ki azt magából.

Hogyan történik a mikrochip beültetés?

Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalának egy részén a bőrt fertőtlenítjük, szükség esetén a szőrt lenyírjuk, majd ide egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfeleleő beültetési helyre kerül.

Fájdalmas ez? Altatásban történik?

A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, érzéstelenítésre sincs szükség (az érzéstelenítés is körülbelül ugyanannyi fájdalommal járna, mint maga a chippelés). A
beavatkozás nagyon rövid ideig tart, kis mértékű fájdalommal jár csupán.

Fontos-e egy varrást (öltést) tenni a mikrochip beültetés után a kutya bőrére?
Abban az esetben, ha az állatorvos szakszerűen helyezi be a chipet, akkor biztosan nem szükséges. A chip ugyanis a beszúrás helyétől kicsit távolabb kerül (ez több centiméter!), így amikorra esetleg a bőrsebhez érne, ott már a véralvadék, vagy a heg elzárja az útját.

Kieshet-e a behelyezett mikrochip?

Elvileg nem, vagy csak nagyon ritkán. Amikor egy eltűnt chipről van szó, gyakran kiderül, hogy a behelyezés volt szakszerűtlen, és például a chip nem a bőr alá került, hanem a tömött szőrzetben a szőr alá, a bőrön kívülre.

Elvándorolhat-e a mikrochip? Gondot okoz-e, ha elvándorol?

A manapság használt chipek esetében a behelyezés helyéről történő elvándorlás aránya már nagyon kicsi, leginkább azért, mert a gyártók erre a problémára
helyezték a fejlesztési, tökéletesítési hangsúlyt az utóbbi években. De a 4-5 éve behelyezett chiepknél elő-elő fordulhat, hogy kicsit odébb találjuk meg a chipet, mint ahová betették azt. Az elvándorlás a leolvasóval történő későbbi keresést nehezíti meg, főleg akkor, ha jelentősen elmozdult a szokásos behelyezési helytől, mert ilyenkor – ha nem keresik elég alaposan - azt hihetik, hogy nincs is a kutyában chip.

Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?

Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg! Amennyiben a kutyát megtalálják, és állatorvoshoz,
menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost.
Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.
 
Négylábú barátaink, szeretet feltétel nélkül…

Olvasd EL

A kutya és gazdája viszonya: kutyaszeretet…
Akik voltak már kutyusok gazdái, azok tudhatják, hogy micsoda szeretet tud megbújni már egy alig pihegő kis szőrgombócban is. A kutyák szeretete nem ismer megalkuvást, és ugyan ki kell érdemelni őket, de ez nem is lesz annyira nehéz – hiszen számukra mi vagyunk egyedül a világon. Bárhogy is nézzünk ki, bármilyen életkörülmények között is éljünk, hűségük hozzánk bilincseli őket, és ők szeretni fognak minket, tűzön-vízen át.

A kutyák szeretete pontosan annyival több, amennyivel kevesebb is egy emberénél. Máshogy szeretnek, mint mi, és éppen ebben rejlik az ő titkuk. Számukra mi jelentjük a világ közepét, hiszen ki másra támaszkodhatna, mint miránk? Neki nincsenek barátai, akikhez átugorhat; ismerősei, akikkel leülhet beszélgetni. A kutyusok érzelmileg teljesen ránk vannak utalva. Megfelelő gondoskodás mellett pedig nem is vágynak másra.
Nem csak a falkaszellem miatt követnek minket. Hanem mert szeretnek minket, és kötődnek hozzánk. Minden egyes simogatásunk öröm a számukra, és borzasztóan élveznek minden egyes közösen eltöltött percet, hiszen gyakran nagyon keveset látnak minket, és a magány bizony őket is megviseli.
Egy kutya megmozgatja gyermekkorunk határtalan és nem feltételekhez kötött szeretetét. Valami ahhoz egészen hasonlót ébreszthet fel újra bennünk, mint ahogyan gyermekkorunkban plüssállatkáinkhoz ragaszkodtunk. Törődést igényelnek, de néha már elég a puszta jelenlétünk is. Hogy körülöttünk lehessenek, ne kelljen egyedül lenniük, és ami a legfontosabb: ne küldjük el magunktól őket.

Gyakran minden rosszaságuk hátterében nem fog más állni, mint az, hogy látni akarnak minket, és ezért fogadnak minket körömnyomok a bejárati ajtó belsején, ha egyedül hagyjuk őket. Nem véletlen, hogy sokan úgy tartják, tinédzserkorban az egészséges felelősségtudat kialakulásában egy kutya nagy segítség lehet. Mert őt is ápolni kell – ugyan úgy lehet szomorú, vagy fáradt. Lesznek igényei és néha jobban fogja hajtani őket a kíváncsiság, minthogy a gazdája szavai megálljt parancsolnának, de aki már kamaszként vagy fiatal felnőttként találkozik ezekkel a helyzetekkel, és megtanulja kezelni őket, az később sokkal több reménnyel léphet bele egy párkapcsolatba.

Az érzelmi intelligencia gyakran segíthet át minket az élet különböző krízispontjain. Azonban ehhez az kell, hogy megtanuljuk kimutatni az érzelmeinket, nem csak szavakkal, de tettekkel is.
Pontosan ugyan ezt kívánja tőlünk egy kutyus is. Ha szeretjük őt, merjük megsimogatni – és ez ne legyen ritkaságszámba menő kitüntetés! Egy kutyus sokkal többet fog érteni szavaink hangsúlyából, és annál kevesebbet abból, amit mondunk: őt nem tudjuk becsapni egy üresen kimondott „Szeretlek”-kel. De ha jó gazdák leszünk, akkor nem is lesz szükség erre. Mert ha kutyánkra nézünk, még a legnagyobb csínye tettenérésekor se fogunk tudni igazán haragudni rá!

 
MIÉRT JÓ NEKÜNK, HA IDŐSEBB ÁLLATOT FOGADUNK ÖRÖKBE?

Olvasd EL

Távol álljon tőlünk, hogy lebeszéljünk bárkit is kölyök állat hazaviteléről…szó sincs erről!
Sajnos azonban sok esetben a kölyökkori csínytevések-problémák miatt kerül sok kis állat utcára/menhelyre... Egy kiskutya képzetlen. Nekünk kell megtanítanunk a szabályokat, nap mint nap sokat foglalkozni vele, hogy egészséges mentalitású, kiegyensúlyozott kutya váljon belőle. Sajnos a kölyökkorban berögzült szokásokat később már csak nagy erőfeszítéssel, vagy egyáltalán nem lehet korrigálni. Egy kis kutya nevelése tehát nagy felelősség, és nem kevés időt igénylő feladat!
Sok leendő gazdi nem gondolja végig, mekkora a felelőssége, csak elgyengül a kis szőrgombóc láttán. Mindenemellett természetesen nagy tisztelet azoknak a befogadóknak, akik elárvult kölyköket vesznek maguk mellé, és felelős, gondos gazdijaivá válnak!
Az idősebb állatok már általában szocializáltak, jól beilleszkednek az új családba, nem kell már tanítani, hamar megértik és alkalmazkodnak a mi szokásainkhoz és napirendünkhöz. Mivel már túl van a gyerekkorán, nem rohangál össze-vissza, nem rágja szét a kedvenc dolgaidat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a legtöbb felnőtt állat szobatiszta. A macskáknál például ez egy teljesen természetes dolog.
Az idősebb állatok nagyon hálásak megmentőjüknek, így feltétlen ragaszkodást és sok szeretetet kaphatunk tőlük!! Az elválás nyilván hamarabb bekövetkezik, de amennyivel (nekünk köszönhetően) meghosszabbodott és minőségileg javult az életük, ez mindenképp megnyugtató érzéssel kell hogy eltöltse szívünket, és arra kell sarkalljon, hogy egy újabb idősebb állatot vegyünk magunkhoz akinek nagy szüksége van egy szerető gazdira!

 
AZ IVARTALANÍTÁS FONTOSSÁGÁRÓL!!!...

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás, ami mind az állat, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából is számos előnnyel jár.
A kutya/macska szaporodása
A szuka kutyák évente többször, ciklikusan ivarzanak, vagyis tüzelnek. Ilyenkor készek a párzásra. Egy-egy tüzelés mintegy 3 hétig tart és általában 6-8 havonta ismétlődik. Az ivarzás kutyában viszonylag jelentős vérzéssel és a péraajkak duzzanatával jár, valamint viselkedésbeli változások is jelzik. Ilyenkor a szuka élénkebb, nyugtalanabb, igyekszik megszökni. A kanok messziről kiszimatolják őket és mindent elkövetnek, hogy hozzájuk férjenek. A sikeres fedezés gyakran nem kívánt kutyaalmot eredményez. A kölykök, bármely csodálatosak is, senkinek sem kellenek. Ha sikerül is az elsőket az ismerőseinkre rátukmálni, a következő alommal ez már biztosan nem megy. Ráadásul az így "elpasszolt" kölykök sorsa fölöttébb bizonytalan.
A nőstény macska évente többször, ciklikusan ivarzik. Ilyenkor kész a párzásra. Egy-egy ivarzás mintegy 2-3 hétig tart és ha nem termékenyül meg a macska, akkor 1-2 hét múlva újra kezdi. Ez többször ismétlődik, hosszabb szünet csak a téli időszakra jellemző.
Az ivarzás macskában - szemben a kutyákkal - csak csekély vérzéssel jár, ami általában nem is észlelhető. Inkább a viselkedésbeli változások a jelzik. Ilyenkor a macska tolakodóan barátságos, a tulajdonoshoz és a bútorokhoz dörgölőzik, hempergőzik és igyekszik minden módon magára vonni a figyelmet. Néha kimondottan agresszíven viselkedik. Ez is zavarja a családot, de az igazán kellemetlen a hangos "nyervogása", ami talán nem is létező szó, de a nyávogás megjelölésnél pontosabban fejezi ki a lényeget. Az ivarzó nőstény, ha teheti, megszökik, majd az utcán veri fel az éjszaka csöndjét, amivel gyakran az őrületbe kergeti a környék lakóit.
Az ivarzó nőstények kandúrokat vonzanak a házhoz, amelyek mindig készen állnak a párzásra. Ezek gyakran verekednek egymással, hogy elnyerjék a hangoskodó hölgyek szívét. Sebesüléseket osztva és kapva szolgáltatnak újabb adalékot a környék macskaellenes hangulatához. A kandúrok további kellemetlen sajátossága a bűzös vizelettel való jelölés is, amit a területükön (a lakásban, az udvaron és a nem túl hálás szomszédságban is) szorgalmasan ismételnek. 
A sikeres nász végül egy bizonyára nem kívánt macskaalmot eredményez, úgy 9 hét múlva. A nőstények olykor rejtve nevelik fel a kicsinyeiket, amelyek ilyenkor vaddá, az emberi társadalomba beilleszkedni képtelenné válnak, máskor pedig az a gond, hogy a kiscicák, bármely csodálatosak is, senkinek sem kellenek. A gond ugyanaz mint a kutyakölykökkel: ha sikerül is az elsőket az ismerőseinkre rátukmálni, a következő alommal ez már biztosan nem fog sikerülni.
A nőstények ivartalanítása
Az ivartalanítás műtéti úton, altatásban történik. Magának a műtétnek csekély a kockázata és számos előnnyel jár:
megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat;
elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel , bonyodalmakkal jár;
nem vonzza a házhoz a környék hímjeit;
az ivartalanított állat kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye;
nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és daganata, valamint időben végezve megelőzhető a gyakori tejmirigy daganat!
A szuka kutyák 6 hetes kortól gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. A legoptimálisabb az első tüzelés előtt ivartalanítani őket, ami fajtánként változó időpontban, általában 6 és 12 hónapos kor között következik be. Mi leginkább 16 hetes életkorban  ajánljuk a műtétet elvégeztetni.
Tévhit, hogy a szukának legalább egyszer ellenie kell! Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia, mint később. Ezzel szemben a fiatalabb kutyák műtétének kisebb a kockázata, problémamentes és gyorsabb a gyógyulás és több betegség előzhető meg vele, mint idősebb korban.
A nőstény macskák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. Szerintünk a legoptimálisabb időpont az 6 hetes - 6 hónapos életkor, de legkésőbb ezen belül is minél fiatalabb korban ajánlott az ivartalanítás, mert egyes macskák korábban válnak ivaréretté. A macska szaporodási potenciálja 45-ször nagyobb, mint az emberé, ami azt jelenti, hogy ha minden 45. macska szaporodna csak, az is bőven fedezné a populáció fenntartását. De ma Magyarországon a kijáró macskák alig néhány százalékát ivartalanítják csupán, ezért becslések szerint 5000 és 10000 közé tehető a naponta megszületett kiscicák száma, s ezek több mint 90%-ának a legcsekélyebb esélye sincs szerető tulajdonoshoz kerülni. Mentsen meg Ön is sok esélytelen bűbájos kiscicát azzal, hogy nem tenyészti a sajátját!
A műtétet időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A macska ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet az ivarérés előtt vagy két ivarzás között végezni. A kanok ivartalanítása
Műtéti úton, altatásban történik. A műtét csekély kockázattal és sok előnnyel jár. Segít megelőzni a kanokra jellemző kellemetlen magatartási formákat. Az ivartalanított kan kevésbé agresszív, sokkal kezelhetőbb, mint a nem ivartalanított társai. Nem kóborol el a tüzelő szukák után és nem "gyakorol" a családtagok vagy a vendégek lábán. Fontos az is, hogy ha valaki nem műtteti meg a kutyáját, mert szereti, de csavarogni engedi, akkor begyűjthetik és, elpusztíthatják  vagy "csak" nem lesz rálátása az utódainak sorsára, így azok közül sok szenvedhet és elpusztulhat. A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a kan kutya ivartalanítását leginkább  16 hetes életkorban javasoljuk elvégeztetni!
A macskáknál segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban elviselhetetlen, de a szomszédok sem "díjazzák". Az ivartalanított kandúr kevésbé agresszív, kisebb területet véd és látogat, ami a balesetek és a verekedésből származó sérülések mellett a fertőzések (pl. FeLV, FIV, rühösség) kockázatát is csökkenti. A kandúr macskák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért a kandúrok ivartalanítását ivarérés előtt, vagyis 6 hetes - 6 hónapos életkorban javasoljuk a műtétet elvégeztetni!
Nagyon széles körben elterjedt, de ennek ellenére bizonyítottan teljesen alaptalan tévhit az, hogy a bármely életkorban ivartalanított kandúrok körében gyakrabban fordul elő az alsó húgyúti betegség. Ennek hangoztatása a betegség utóbbi két évtizedes szakirodalmának teljes nem ismeréséből fakad. Az alsó húgyúti betegség (hólyaggyulladás, húgyúti kristályok képződése stb.) takarmányozási és tartási betegség, aminek a táplálék összetétele, a vízfogyasztási szokások és a stressz mellett genetikai háttere is van, de az okai között ma már bizonyítottan nem szerepel az ivartalanítás. Ennek alapjául szolgáló tévhitről, vagyis hogy az ivartalanítás következtében beszűkül a húgycső, már számtalan vizsgálattal bizonyították, hogy teljességgel alaptalan!
A műtétről általában
Az ivartalanítás rutin műtéti beavatkozás, aminek természetesen van kockázata. Ha szakszerűen végzik, ez a kockázat olyan csekély, hogy össze sem hasonlítható a beavatkozásból származó előnyökkel. A nőstények ivarzása elvileg gyógyszerekkel, vagyis hormonálisan is elnyomható ideiglenesen, de a gyakori mellékhatások miatt ez nem javasolt. Rövid ideig alkalmazva is veszélyesebb, mint a műtét. Ha az ivartalanítást időben, fiatal és egészséges állaton végzik el, akkor szinte észre sem veszi. Hogy ez biztosan így legyen, néhány tanácsot érdemes megfogadni: Végeztesse el időben a műtétet, kutyák esetében 3-6 hónapos életkorban, macskák esetében 6 hetes - 6 hónapos életkor között. Minél fiatalabb az állat, annál kevésbé viseli meg és annál több probléma előzhető meg vele.
Ha a nőstény tüzel, akkor várja meg, amíg abbahagyja. A két ciklus között gyakran csak néhány nap pihenőt tart, de ilyenkor tanácsos elvégeztetni a műtétet, mert az ivarzás komplikációt okozhat.
A műtét előtt az alapos állatorvosi vizsgálat mellett javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, ha a macska nem teljesen egészséges vagy 7 évesnél idősebb.
Az egészséges állatot a műtét előtt fél napig koplaltatni kell. A leghelyesebb, ha az előző este legkésőbb 8 óráig eszik, majd a műtét reggelén csak vizet kapjon. Kölyök állatot csak néhány óráig szabad koplaltatni! Beteg állatok esetében pedig kérje ki előre az állatorvos tanácsát.
Legalább fél nappal a műtét előtt zárja be az állatot, nehogy elszökjön. A műtétet követően az altatás utóhatásai általában 24 óra után elmúlnak és tiszta, biztonságos környezetben, megfelelő táplálás esetén a lábadozás szinte mindig eseménytelenül zajlik. Ha valamilyen ok miatt kívülről is látható, vagyis nem felszívódó varratokat alkalmaztunk, akkor eseménytelen sebgyógyulás esetén legkorábban a műtétet követő 10. napon kerülhet sor a varratszedésre. Kandúrok esetében általában nincsen szükség ellenőrző vizsgálatra, ahogy varratszedésre sem.
Ha a műtét után bármilyen problémát észlel vagy nem tudja eldönteni, hogy amit tapasztalt, az probléma-e, akkor mindenképpen keresse meg a műtétet végző orvost! (Forrás: saját + http://mancsok.hu, www.allatsegelyszolgalat.hu)

 


 

"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik. "

- Anatole France -


Amíg meg nem...

 

"A kutya nemesebbé teszi a nemest, és aljasabbá az aljast."

- Jack London -


A kutya nemesebbé teszi...

 

"Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak. "

- Peter Bamm -


Ameddig...

_

„A kutyád bármikor kész életét áldozni érted. És te őérte?”

- Konrad Lorenz -


Amíg meg nem...

Keresés